Madame Rosée

Nizzassa: Collet de Bovis, Domaine du Fogolar

Nizzan keskustasta länteen olevalla kukkulalla on pieni viinialue, Bellet. Alueeseen kuuluu kymmenen viinitilaa, vierailin yhdellä niistä: Collet de Bovis.

Otin etukäteen selville bussien aikataulut ja pysäkit. Alueella liikennöi vain koululaislinja, joka Bovis_Fogolar_2301 006kulkee muutaman kerran päivässä. Päätin kävellä St Isidoresta, vaikka tiesin, että kukkulalle päästäkseni on noustava ylös jyrkkiä rinteitä ja satoja portaita. Tiellä on oltava tosi varovainen, se on mutkainen, jalkakäytävää ei juurikaan ole ja paikalliset kaahaavat lujaa – ei, se ei ole tarua, vaan ihan totta.

Pelkäsin, pärjäänkö ranskalla, viininvalmistussanasto kun ei ole ihan hallussa ja osaan käyttää vaan yksinkertaista kieltä. Harjoittelin edellispäivänä mielessäni käyttökelpoisia lauseita. Jännitti myös, ymmärränkö mitään, mitä sanotaan. Sitten huomasin tilan nettisivulta, että myös englannilla pitäisi pärjätä. Hätätapauksessa käännetään sitten englantiin, jota osaan vähän paremmin kuin ranskaa.

Sitäpaitsi, osaan kyllä pyörittää lasia ennen haistamista ja huljutella viiniä suussa ennenkuin nielaisen, mutta en ole ikinä löytänyt niitä aromeja viinin tuoksusta ja mausta, joita asiantuntijat aistivat. Vaatinee lisää maistelua!

Bovis_risteys_ennen_2301 004

Päivä oli aurinkoinen ja lämmin, kannoin ulsteria käsivarrella ja jo alkumatkasta pysähdyin riisumaan villatakin. Vesipullosta en uskaltanut ottaa kuin pieniä huikkia, eihän sitä ensimmäiseksi kehtaa kysyä vessaa.

Herra Jean Spizzo otti ystävällisesti vastaan, kerroin olevani innokas amatööri Suomesta. Hän kuljetti tarhan halki ja kertoi tilasta yleisesti. Tilalla on kaksi tarhaa, yhteensä 4,5 hehtaaria. Viiniä se tuottaa vuosittain noin 12000 pulloa. Tuotanto on kovin pientä verrattuna vaikkapa bordeaux:laisiin tuottajiin. Tilalla harjoitetaan biodynaamista viljelyä, eikä tuholaismyrkkyjä käytetä. Yleensä tuholaisista ei olekaan ollut ongelmia, mutta muutama vuosi sitten koko valkoisten rypäleiden sato jouduttiin tuhoamaan, sillä rypäleisiin oli päässyt pöpö pesimään. (Herra kyllä sanoi riiviön latinankielisen nimen, mutta en enää muista sitä, enkä tunnistaisi, vaikka kuulisin uudestaan.)

Bovis_cave_2301 013

Pääsin tutustumaan caveen, viinikellariin. Tämä ”kellari” tosin sijaitsee korkealla mäen laella, tarhan ja tilan päärakennuksen yläpuolella.

Miellyttävän viileässä tilassa on muutama terästankki ja kymmenittäin viinitynnyreitä. Terästankeissa oli viime vuoden sadon valkkaria ja roseeta odottamassa kuukauden sisällä tapahtuvaa suodatusta ja pullotusta. Tynnyreissä oli muutamalta vuodelta punkkua ja valkkaria, jotka kypsyvät vielä jonkin aikaa, ennenkuin pääsevät pulloon.

Herra Spizzo on entinen yliopiston professori ja piti perusteellisen luennon viinin valmistuksesta yleensä ja miten tilalla viinejä tehdään. Vähän hävetti, kun keskeytin luennon välillä kysyäkseni jotain huonolla ranskallani. Sitten hän valutti roseeta lasiin suoraan terästankista, ja vaikka viini oli valmis aromeiltaan, suodattamattomana se oli vielä sameaa. Hyvää jo nyt! Aromeita en osaa eritellä, ei mitään mansikkamehua, vaan maukas esimerkki provencelaisesta roseesta. Värisävy on oranssiin ja kultaan vivahtava vaaleanpunainen, jonka saa aikaan paikallinen Braquet-rypäle.

Saan 2013 sadon valkoviiniä lasiini tynnyristä, tähän viiniin on käytetty pelkästään paikallista Rollea. Tuoksusta asiantuntijat luultavasti löytäisivät valkoisia kukkia, sen tunnistan, ja jotain lievästi sitrushedelmäistä, herra ehdottaa greippiä. Vaikka olenkin aloittelija ja amatööri, suu kertoo, että tässäpä moniulotteinen viini, joka paranee kypsyessään. Kysäisen, jos viini on tätä, mitä illallisena tarjottaisiin. Ihan kuin herra olisi mielissään kysymyksestä ja luettelee kypsennettyjä kalaruokia, valkoista lihaa, jopa juustojen kumppaniksi ja aperitiiviksi. Vaistoan, että tästä viinistä herra Spizzo on ylpeä, eikä ihme, ei minunkaan suuni ihan pahvista ole.

Palaamme talolle ja saan maistaa aiemman vuosikerran roseeta sekä valkkaria vuodelta 2011. Pullot ovat vajaita ja viinit taitavat olla vähän liian kylmiä, sillä en saa juuri mitään aromeja niistä irti. Se on tosi harmi, sillä olisin halunnut vertailla kypsempiä vuosikertoja kellarissa maistamiini. Josko enää edes muistaisin, miltä ne maistuivat. Herra Spizzokin on ehkä hieman harmissaan, sillä hän näyttää eräästä 2012-2013 viinioppaasta, mitä asiantuntijat ovat roseesta saaneet irti. Adjektiiveja ja kuvailuja on rutkasti, jopa englantilainen makeinen (bonbon anglais)!

Sitten saan vielä maistaa punaviiniä vuoden 2012 sadosta. Se on voittanut viime vuonna Feminalize-kilpailussa kultaa, eli naiset pitävät tästä viinistä. Väri on kirkas, kuin pinot noirista tehdyissä viineissä. Viinissä on napakat tanniinit, mutta se on kuitenkin erittäin hedelmäinen ja raikas, tälläistä yhdistelmää en ole ennen maistanut. Tämäkin nainen tykkää! Tanniinit antavat ymmärtää, että tämä viini ikääntyy kuin ranskatar, tyylikkäästi.

Vaikka pidänkin erityisesti roseesta, ostin mukaan valkkarin ja punkun. Jos käyn vielä muutamalla tilalla ja kaikilta ostan viiniä mukaan, millä ilveellä saan ne kotiin!

Jos haluat vierailla tilalla, käynti on varattava etukäteen. Jos haluat myös esittelyn, varaudu maksamaan 15,-/henkilö. Mutta se kannattaa, saat asiantuntevan luennon ja samalla pääset kierrokselle, näät caven sekä saat maistaa viiniä valutettuna suoraan terästankista tai tynnyristä.

Jos tulet autolla, tilan nettisivulla on erinomaiset ohjeet, miten löydät perille.

One comment on “Nizzassa: Collet de Bovis, Domaine du Fogolar

  1. Päivitysilmoitus: Viiniköynnöksiä Nizzassa | Madame Rosée

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 23 tammikuun 2015 by and tagged , , , , , , .
The Riviera Grapevine

All about wine on the French Riviera and Liguria

%d bloggers like this: