Madame Rosée

Peruna-tomaattivuoka Provençal

Ensimmäinen kokeilu Safkaa sekä Safkaa ja vinkkua -kirjojen ohjeista, nappasin vain roseeviineihin liittyvät ohjeet.

MJ Janeil ja tomaattiperunavuokaRaaka-aineista pystyy päättelemään, että tämähän on Janssonin kiusaus eteläranskalaisittain, eli ”La Tentation de Jean” (oma nilkuttava käännös, Jean on myös ranskalainen sukunimi). Janssonin kerma on vain korvattu tomaateilla ja höysteeksi lisätty valkosipulia ja timjamia.

 

 

Ohjeessa:

  • Kolme isoa perunaa – laitoin kiinteitä, vähän jauhoisempi lajike olisi parempi
  • Kolme isoa kiinteää tomaattia – laitoin niitä tavallisia, mutta useamman. Kokemuksesta viisastuneena kannatan kiinteitä, vuokaan ei muodostu niin paljon nestettä. Toisaalta, siihen voi kastaa leipää, mikä on herkullista ja toimii loppuviinin tuhoamisessa.
  • Kolme valkosipulinkynttä
  • Kaksi timjaminoksaa – ruoka kestäisi enemmäkin, nyt niitä ei oikein maussa huomannut ja lopulle puskalle piti keksiä käyttöä. Vinkki: timjami ei käy kissanheinästä.
  • Puoli desiä laadukasta oliiviöljyä –  markettilaatua kaapista
  • 12 aitoa Välimeren anjovisfilettä – ehkä sitten ensi kerralla Nizzassa, meillä oli pari purkkia lähimarketin Abbaa, täytyypä ensi kerralla liottaa fileet ensin suolan vähentämiseksi
  • Suolaa – jätin pois, kun arvasin anjovikset suolaisiksi
  • Mustapippuria

Valmistus kuten Janssonilla, mutta ulkonäön vuoksi perunat ja tomaatit siivutetaan ja ladotaan anjoviksien kanssa vuokaan kerroksittain. Mausteet väliin. Vuoka uuniin vajaaksi tunniksi kahteensataan, kunnes perunat ovat pehmentyneet. Mitä ne eivät juurikaan tehneet tunnissa, mutta nälkä ja uunista leijuva tuoksu tekivät tehtävänsä.

Suositusviini Janeil Rosé de syrah sopi ruualle täydellisesti. Kirjassa kuvataan, että se ”on hintaansa nähden miellyttävän hapokas ja hallittu viini. Jos arkiroseen kategoriaa ei ole vielä keksitty, keksittäköön se nyt. Edullinen rosee toimii Provencen yrteillä ryyditetyn vuoan kansssa kaikkien odotusten mukaisesti.” Edullinen tarkoittaa kymppiä.

Omaa analyysiä: vuoka on kovin suolainen, mutta tomaatti ja peruna antavat sille makeutta ja pyöreyttä, ehkä siksi viinissä on oltava hapokkuutta. Joissakin kirjoissa kehotetaan yhdistämään saman alueen ruoka ja viini, nämä ainakin sopivat toisilleen.

Suolaisuudesta huolimatta tästä tuli uusi suosikkiruokamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 24 tammikuun 2016 by and tagged , , .
The Riviera Grapevine

All about wine on the French Riviera and Liguria

%d bloggers like this: